Annika Suomi -

Kuinka valita puhuja tapahtumaan?

Tapahtuman järjestämisessä oikeanlaisen tapahtumapaikan, ajankohdan sekä sisällön löytäminen voivat olla haastava tehtävä, joka kuitenkin onnistuessaan palkitsee niin osallistujat kuin järjestäjätkin. 

Kuitenkin vasta sisältö herättää tapahtuman todella eloon: innostavat puhujat sekä kiinnostavat puheenvuorot ovat se tapahtumien taikapöly, jonka vuoksi osallistujat saapuvat paikalle. 

Puhujien valinnalla on siksi valtava vaikutus tapahtuman onnistumiseen, ja juuri nappiin osuneet puhujavalinnat erottavat loistavan tapahtuman keskinkertaisesta. Hyvä keynote-puhuja on parhaimmillaan tapahtuman onnistumisen sinetöivä kruunu tai kirsikka kakun päällä.

Mistä löytää kiinnostavia keynote-puhujia?

Moni kunnianhimoinen tapahtumanjärjestäjä haaveilee kävijämagneetteina toimivista maailmanluokan tähtipuhujista, mutta oikeanlaisen puhujan etsimisen tulee aina lähteä liikenteeseen tapahtuman tavoitteista sekä kohdeyleisöstä. Gordon Ramsay ei välttämättä sovellu asiantuntijaksi tietoturvaseminaariin, mutta saattaa olla todella inspiroiva valinta brändien rakentamisesta kiinnostuneelle markkinointiyleisölle. 

Toisaalta etenkin kansainvälisten huippupuhujien taksat saattavat olla monelle yksinkertaisesti liikaa: Yhdysvalloissa kysytyt puhujat voivat laskuttaa yhdestä puheenvuorosta 50-100 tuhatta dollaria, eivätkä he saavu paikalle turistiluokassa.

Ammattitaitoisten puhujien löytäminen onkin aina sitä hankalampaa, mitä pienempi tapahtumabudjetti on. Vaihtoehtoja on kuitenkin paljon:

 • Nimekkäitä suomalaisia puhujia on helppo selata esimerkiksi SpeakersForumin TOP-100 -listauksesta, sekä Keynote.fi:n tai Puhujatorin puhujagallerioista.
 • MySpeaker listaa sivustollaan suomalaisten nimien lisäksi liudan kansainvälisiä huippupuhujia.
 • Kansainvälisen tason puhujaideoita voi kerätä muun muassa TED Talks -videogalleriasta.
 • Kansainvälisiä nimiä löytyy pilvin pimein myös erilaisista listauksista, kuten the world's top 50 most popular motivational speakers tai the 18 top motivational speakers in the world for 2020.
 • Mielenkiintoisia puhujia sekä myös pienempiä nimiä voi löytyä hakemalla LinkedInistä hakusanoilla Keynote Speaker. Lokaatioksi vai valita Suomen, tai katsoa otantaa laajemmin. Tämä keino vaatii hieman enemmän omaa taustatutkimusta, mutta lopputulos saattaa yllättää positiivisesti. Läheskään kaikki hyvät puhujat eivät löydy agenttien listoilta!
 • Joskus parhaat asiantuntijat löytyvät oman organisaation sisältä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun tarvitaan spesifiä syväosaamista jostakin tietystä aihealueesta, johon tapahtumaa järjestävä yritys on erikoistunut. 

Apukysymyksiä puhujavalintojen tueksi:

 • Mikä on tapahtuman tavoite? Halutaanko paikalle esimerkiksi mahdollisimman laaja joukko ihmisiä vai vain pieni joukko tietynlaisia ihmisiä? Onko tapahtuma luonteeltaan avoin vai eksklusiivinen?
 • Kenelle tapahtuma on suunnattu, ja mitä osallistujat odottavat tapahtumalta? Tulevatko he paikalle oppimaan uutta, inspiroitumaan, kuulemaan tuoteuutuuksista, jotain muuta tai näitä kaikkia?
 • Odotetaanko puhujalta enemmän konkretiaa vai inspiraatiota?
 • Minkä tyylinen puhuja sopii parhaiten tapahtuman teemaan? Minkälaisia ominaisuuksia puhujalla toivotaan olevan, ja minkälaisia tuntemuksia hänen tulisi yleisössä herättää? (Valtaosalla ammattipuhujista on tarjolla videonäytteitä, joita tarkastelemalla ehdokkaiden haarukointi helpottuu.)
 • Minkälainen budjetti tapahtumalla on? Kuuluvatko shortlistille päätyneiden puhujien hintaan matka- ja/tai majoituskulut? Kuuluuko esityksen personointi hintaan?
 • Olenko ajoissa? Nimekkäimmät puhujat saatetaan joutua bookkaamaan jopa vuotta etukäteen — etenkin, jos kysymyksessä on kansainvälisen tason huippunimi.

elämyksellisyys

Tapahtumamarkkinoinnin trendiraportti 2020

Tapahtuman sisältö on tapahtuman onnistumisen kannalta kaikista keskeisin asia, ja siksi onkin erityisen tärkeää huomioida, että nykymaailmassa tietoa on saatavilla verkosta rajattomasti. Tapahtumiin ei siis tulla pelkästään informaation perässä. 

Tulevaisuuden tapahtuman tulee tarjota osallistujalle selkeää lisäarvoa, parhaimmillaan jopa personoituna. Ihmiset ovat tarkkoja siitä, miten käyttävät aikaansa, joten tapahtumat, joiden sisältö ei ole tarkoin mietitty, jäävät ilman osallistujia. Onnistunut tapahtuma paitsi puhuttelee, tuottaa kävijälle myös aitoa arvoa. 

Mitä muuta tapahtumamarkkinoinnin ammattilaisten tulisi huomioida lähitulevaisuudessa? Mitkä ovat tärkeimmät trendit seurattaviksi?

Näitä kysymyksiä esitimme yhteensä 14 tapahtumamarkkinoinnin asiantuntijalle ja selvitimme, mitä tapahtumamarkkinoinnin kentällä tapahtuu vuonna 2020. 

Esiin nousivat vahvasti tavoitteellisuuden tärkeys, kokemuksellisuus, vastuullisuus sekä pelillistämisen ja digitalisaation mukanaan tuomat monet mahdollisuudet. Myös inhimillisyyden ja ihmisten välisten kohtaamisten merkityksen arvioitiin kasvavan uudella vuosikymmenellä. 

⬇ Trendiraporttiin pääset tutustumaan tästä! ⬇ 

Tapahtumamarkkinoinnin trendiraportti 2020

Katso kaikki blogikirjoitukset