Annika Suomi -

Linjoilla laadukkaasti – Termit ja välineet haltuun

Tietotekniikka on tullut avuksi myös työajan ulkopuolella sosiaalisuuden kaipuuseen. Olen nähnyt somevirrassani niin virtuaalibrunsseja kuin viinitastingejäkin. Ja luinpa juuri virtuaalibaarista, joka oli saanut suuren suosion viime viikonloppuna. 

Monia kekseliäitä ja hauskoja tapoja pitää yhteyttä ystäviin - mutta eivät ne kyllä kasvokkain kohtaamista korvaa.

Tammikuussa julkaistussa Tapahtumamarkkinoinnin trendiraportissa puhuttiin jo paljon digitalisaation vaikutuksista tapahtuma-alaan. Silloin kukaan ei kuitenkaan voinut arvata, missä tilanteessa olisimme vain paria kuukautta myöhemmin - nyt koronakriisin myötä on mennyt moni asia uusiksi.

Täytyy myöntää, että itse odotan jo malttamattomana aikaa, jolloin tapaamisessa saa jälleen käyttää kaikkia aisteja. Sitä, kun jo ovensuusta pystyy aistimaan tunnelman - tuoksuista puhumattakaan. Kaipaan puheensorinaa ja niitä yllättäviä kohtaamisia, joita tilaisuuksissa aina tapahtuu. Elämyksellisyyttä, joka ei rajoitu virtuaalimaailmaan.

Koronan myötä näitä saadaan kuitenkin vielä odottaa, ja sillä aikaa on pakko miettiä muita tapoja järjestää kohtaamisia. Nämä vaativat tietysti aivan uudenlaista tekniikkaa, joka saattaa olla monelle vierasta. Miten webinaari, webcast, virtuaalikonferenssi, hybriditapahtuma tai multi hub -tapahtuma eroavat toisistaan, ja millaista tekniikkaa ne vaativat? Näitä kysymyksiä moni kysyy juuri nyt. 

Tytäryhtiömme Suomen Videoviestintä SVV Oy:n asiantuntija Valentina Voronova opastaa meitä termiviidakossa ja antaa selkeät ohjeet laadukkaampiin online-kohtaamisiin. ⬇ 

Puhu online-tapahtumasta sen oikealla nimellä

  • Webinaari on interaktiivinen online-seminaari, jossa osallistujilla on mahdollisuus lähettää kysymyksiä, vastata kyselyihin tai osallistua puheenvuoroin.
  • Webcast puolestaan on videomuotoinen lähetys, joka monesti toteutetaan live-striiminä. Webcastista puuttuu webinaarille tyypillinen interaktiivisuus.
  • Virtuaalikonferenssi tai virtuaalitapahtuma tapahtuu ainoastaan verkossa, ja eroaa webcastista muun muassa sillä, että sen sisältö  koostuu yleensä useammasta puheenvuorosta. Lisäksi sillä saattaa olla juontaja ja moderaattori.
  • Hybriditapahtumia ovat puolestaan ne tapahtumat, joihin voi osallistua sekä paikan päällä että verkossa.

Kaikkea ei voi hoitaa läppärillä

Online-palaveri kollegoiden kanssa onnistuu helposti läppärillä. Kokemusta voi parantaa monenlaisilla eri välineillä ja teknologioilla, sekä varmistamalla, että tilassa on hyvät valot ja puhuja näkyy selkeästi. Nettivalinnassa kannattaa suosia kiinteää verkkoa tai tarkistaa, että tilassa on vahva WiFi-verkko.

Webinaarin tai webcastin järjestäminen vaatii jo hieman enemmän: mahdollisimman äänieristetyn tilan, hyvän mikrofonin, kameran, valaistuksen sekä mahdollisesti myös erilaisia kuvausvaloja sekä muuta tekniikkaa valitusta esitystavasta riippuen. Ihan oma lukunsa on kokonainen virtuaalitapahtuma tai -konferenssi. Myös virtuaalitapahtumaan soveltuvien puhujien valinta saattaa mietityttää.

Kaikkea ei kuitenkaan voi hoitaa virtuaalisesti. Markkinointi- ja viestintäjohtajamme Mari Mroue kirjoitti aiheesta osuvasti tässä Eventon kolumnissa:

Joku on ehtinyt jo julistaa, että "nyt on vihdoin otettu se todellinen digiloikka". Kaikki ovat pakotettuina huomanneet, että onnistuuhan se työnteko etänäkin. Onko tämä lopun alkua tapahtumille, messuille, kongresseille, liveseminaareille ja -koulutuksille?

 

Samaan aikaan some täyttyy keskusteluista, joissa kysytään "mitä aiot tehdä ensimmäiseksi kun rajoitukset poistuvat". Vastauksissa fiilistellään GIFeillä ryhmähaleja, ravintolaillallisia, täysiä uima-altaita - asioita, joita voi kokea vain kaikilla aisteilla.

Niin. Kaikki nämä ovat asioita, joissa olemme lähellä muita ihmisiä. Asioita, jotka tekevät meistä ihmisiä. Tapahtumia ja kohtaamisia.

Niitä odotellessasi voit lukea lisää virtuaalitapahtumien mahdollisuuksista SVV:n blogissa: Online-kohtaamiset webinaarista hybriditapahtumaan. Myös bloggaaja Adam Enfroy on tehnyt mielenkiintoisen listaukseen parhaista webinaari-työkaluista.

Katso kaikki blogikirjoitukset