Anna Lehto -

5 vinkkiä tapahtumien markkinointiin sosiaalisessa mediassa

Tapahtuman markkinointi on tärkeä osa tapahtuman onnistumista riippumatta siitä, onko kyseessä B2B- vai B2C-tapahtuma. Yksi tehokkaimmista ja kustannustehokkaimmista markkinoinnin kanavista on sosiaalinen media, joka mahdollistaa paitsi tapahtuman ennakko- ja jälkimarkkinoinnin, myös tapahtumanaikaisen liveseurannan. 

Sosiaalinen media on parhaimmillaan toimiva ja kustannustehokas markkinointikanava, jota ei kannata jättää hyödyntämättä. Oikein hyödynnettynä se moninkertaistaa yleisön ja välittää viestin myös niille, jotka eivät itse osallistuneet tapahtumaan lainkaan. 

Kokosimme yhteen vinkkilistan, jonka avulla pääset alkuun sosiaalisen median hyödyntämisessä tapahtumasi markkinoinnissa. Olkaa hyvät!

1 — Tapahtuman tavoitteet määrittävät, miten kannattaa markkinoida

Tapahtuman suunnittelu lähtee aina käyntiin tavoitteiden määrittelystä ja sama pätee myös markkinointiin. Sosiaalisen median keino- ja kanavavalikoima on laaja, ja parhaat keinot vaihtelevat valtavasti riippuen siitä, onko tarkoitus esimerkiksi houkutella paikalle mahdollisimman paljon osallistujia, vai levittää tietoa tapahtuman puheenvuorojen sisällöstä mahdollisimman laajan yleisön tietoisuuteen. 

2 — Valitse kanavat kohdeyleisön mukaan

Siinä missä “kaikkea kaikille” tarkoittaa samaa kuin “ei mitään kenellekään”, on väärin kohdennettu markkinointipanostus yhtä kuin hukkaan heitetty investointi. Teollisuuden alan messujen boostaaminen TikTokissa tai Snapchatissa karahtaa erittäin todennäköisesti harakoille, ja LinkedIn-mainonta jättää kylmäksi valtaosan Tubeconin ensisijaisesta kohdeyleisöstä. 

Ilmiselvien esimerkkien väliin jää kuitenkin valtava kirjo harmaata aluetta. Tavoitteiden asettaminen tuo valoa pimeyteen, ja kun tiedetään mitä halutaan sanoa ja kenelle, on viesti ja kanavat jo huomattavasti helpompi hioa kohdalleen. 

Hyvä nyrkkisääntö on, että muutama aktiivinen ja hyvin haltuun otettu kanava on parempi kuin monta hitaasti päivittyvää “vähän sinne päin” -tiliä, joiden perään kukaan ei katso. Kanavien osalta valinnanvaraa riittää, mutta muista, että kaikista relevantein tekijä kanavavalinnassa on tieto siitä, missä kohdeyleisö ja tapahtuman osallistujat ovat.

Tapahtumamarkkinoinnin TOP-4

Twitter 

Twitter soveltuu erityisen hyvin modernien B2B-asiantuntijatapahtumien markkinointiin. Kaikista omimmillaan se on tapahtumissa, joissa on paljon inspiroivaa sisältöä sekä nimekkäitä puhujia, sillä näiden puheista lainattuja sutkautuksia jaetaan usein mielellään eteenpäin. 

Twitteriä voi hyödyntää myös esimerkiksi Q&A-kysymysten keräämiseen yleisöltä puhujalle. 

Facebook

Facebook on usein turvallinen valinta etenkin vapaa-ajan B2C-tapahtumien markkinointiin (esimerkiksi I Love Me -messut tai Ravintolapäivä). Tapahtumasta kiinnostuneet voivat klikata tapahtumasivuilla ’osallistun’ tai ’kiinnostunut’, jolloin viesti tapahtumasta leviää otollisen kohdeyleisön Facebook-syötteillä kuin itsestään. 

Lisäksi Facebook tarjoaa sosiaalisen median kanavista parhaat maksullisen mainonnan kohdennusvaihtoehdot – kokeile kohdentaa mainontaa esimerkiksi edelliseen tapahtumaan osallistuneiden sähköpostiosoitteiden perusteella!

Instagram

Instagram on erinomainen kanava visuaalisen materiaalin jakamiseen, ja tapahtuman liveseuranta hoituu näppärästi Instagram Stories -toiminnallisuutta hyödyntämällä. Facebookin lailla myös Instagram soveltuu erityisen hyvin vapaa-ajan B2C-tapahtumien markkinointiin. 

LinkedIn

Kaikenlaisten B2B- ja ammattilaistapahtumien markkinointiin paras kanava on lähes poikkeuksetta LinkedIn, jossa voidaan hyödyntää paitsi orgaanisia postauksia, myös kohdennettua mainontaa. Merkittävässä roolissa on myös asiantuntijoiden oma aktiivisuus, ja esimerkiksi tapahtuman puhujia kannattaa kannustaa promoamaan omaa osa-aluettaan omalle verkostolleen. 

LinkedInin merkitys korostuu etenkin tapahtumien ennakkomarkkinoinnissa, kun taas liveseurantaan se ei sovellu lainkaan. 

Voittava yhdistelmä B2B-tapahtumissa onkin useimmiten hyvin haltuun otettu yhdistelmä LinkedIniä ja Twitteriä. 

3 — Jotain uutta, jotain vanhaa

Jos tapahtuma on järjestetty jo useampaan otteeseen, saattaa saatavilla olla dataa aiempien markkinointitoimenpiteiden vaikuttavuudesta sekä tehokkuudesta. 

Hyödynnä siis rohkeasti aiempien tapahtumien oppeja ja materiaaleja, mutta uskaltaudu kokeilemaan myös jotain uutta. Maailma kehittyy jatkuvasti ja niin tekee myös sosiaalinen media — siinä missä panostukset Twitteriin saattoivat olla vielä kaksi vuotta sitten silkkaa hukkaan heitettyä aikaa, voi tilanne olla nyt tyystin toinen. 

4 — Valmistaudu ennalta tapahtumanaikaiseen liveviestintään

Paljastamme salaisuuden: mitä spontaanimmalta tapahtumanaikainen sometus vaikuttaa, sitä todennäköisemmin se on suunniteltu huolellisesti ennakkoon.

  • Tapahtumanaikaisen someviestinnän aikataulu kannattaa rakentaa tapahtuman muun aikataulun perusteella, ja ainakin osa perusviesteistä ajastaa valmiiksi. Näin aikaa jää esimerkiksi keynote-puheenvuorojen jälkeisten Q&A-sessioiden aikana esiin nousseiden kysymysten sekä vastausten somettamiseen.
  • Livetwiittaamista helpottaa, kun keräät ennalta muistiin tapahtuman puheenvuorojen otsikot, esiintyjien sometilit sekä tärkeimmät hashtagit, jotta saat ne luontevasti mukaan aina tarvittaessa. 
  • Voit myös kirjoittaa valmiita lauserakenteita tai luonnoksia, joihin täydennät paikan päällä kuulemiasi asioita (“Lavalla @XXX: “kiinnostava lausunto 1 2 3” #tapahtuma2020”)

5 — Sosiaalinen media ei ole tiedotekanava!

Sosiaalisen median tehokkuus perustuu sen nimen mukaisesti sosiaalisuuteen — kyseessä ei siis ole yksipuolinen tiedotekanava, vaan interaktiivinen alusta, jolla on oltava valmis myös itse osallistumaan keskusteluun. Päivitysten ajastaminen helpottaa työtä, mutta on vasta pieni osa kokonaisuutta. 

  • Tykkää kommentoi, osallistu, keskustele
  • Käytä relevantteja hashtageja
  • Anna aina itse enemmän kuin pyydät

Tutustu myös tapahtumamarkkinoinnin trendiraporttiin!

Kokemuksellisuus on tapahtumamarkkinoinnin kriittinen menestystekijä, eikä tapahtuma siksi ole enää vain tilaisuus, jossa vieraillaan, vaan kokemus, johon aktiivisesti osallistutaan. Sosiaalinen media on parhaimmillaan osa tätä. 

Mitä muuta tapahtumamarkkinoinnin ammattilaisten tulisi huomioida lähitulevaisuudessa? Mitkä ovat tärkeimmät trendit seurattaviksi?

Näitä kysymyksiä esitimme yhteensä 14 tapahtumamarkkinoinnin asiantuntijalle ja selvitimme, mitä tapahtumamarkkinoinnin kentällä tapahtuu vuonna 2020. 

Esiin nousivat vahvasti tavoitteellisuuden tärkeys, kokemuksellisuus, vastuullisuus sekä pelillistämisen ja digitalisaation mukanaan tuomat monet mahdollisuudet. Myös inhimillisyyden ja ihmisten välisten kohtaamisten merkityksen arvioitiin kasvavan uudella vuosikymmenellä.

⬇ Trendiraporttiin pääset tutustumaan tästä! ⬇ 

Tapahtumamarkkinoinnin trendiraportti 2020

Katso kaikki blogikirjoitukset