Annika Suomi -

[FAQ] Tapahtuman striimaus – usein kysytyt kysymykset

Virtuaali- ja hybriditapahtumien kohdalla tekniikka luo puitteet onnistumiselle — sille, että loistava sisältö pääsee oikeuksiinsa. Tekniikka ei siis ole kaikki kaikessa, mutta kokemuksen sujuvuuden kannalta kuitenkin selkeä hygieniatekijä. 

Kun tekniikka pelaa, ovat virtuaalitapahtumissa mahdollisuudet käytännössä rajattomat. Tapahtumat voivat olla joko täysin virtuaalisia, tai virtuaalinen maailma voi rikastaa fyysistä tapahtumaa, ja tavoittaa sen myötä entistä suurempia kohdeyleisöjä.

Korona on omalta osaltaan pakottanut niin tapahtumajärjestäjät kuin -osallistujatkin ottamaan digikolmiloikkia lyhyessä ajassa. Monelle virtuaalitapahtumien järjestäminen tulee eteen nyt ensimmäistä kertaa, ja jo pelkkä striimausten ajattelu voi aiheuttaa kohtuuttoman määrän tarpeetonta stressiä sekä nipun hopeisia hiuksia.

Ylenmääräistä jännitystä lieventääksemme kokosimme tähän artikkeliin vastaukset kaikista useimmin kysyttyihin kysymyksiin tapahtumien striimaukseen liittyen.

Mitä tapahtuman striimaukseen tarvitaan? Onnistuuko virtuaalitapahtumien järjestäminen Messukeskuksessa?

Striimaukseen tarvitaan aina vähintäänkin tarkoitukseen soveltuva, häiriötön tila, toimiva AV-tekniikka, sekä alusta sisällönjakelulle

Messukeskus on jo pitkään striimannut perinteisten tapahtumien ohjelmalavojen esityksiä myös virtuaalisesti osallistuvalle yleisölle, ja Pasilasta löytyy valmiudet toteuttaa niin suuret kuin pienetkin virtuaali- tai hybriditapahtumat. Hallitila soveltuu suuren luokan tuotantoihin, ja pienemmät huoneet muuntautuvat moneksi. 

Minkälaisia tapahtumia Messukeskuksen virtuaalistudiossa voi toteuttaa?

Virtuaalistudiossamme on green screen, joka antaa vapauksia striimilähetysten tekemiseen, koska taustan voi vapaasti valita ja vaihtaa. Studiosta voi tehdä suoraa lähetystä tai tehdä vaikkapa videon virtuaalimessuja varten. Messukeskuksen tiloissa onnistuvat mm. haastattelut ja paneelikeskustelut, seminaarit ja muut striimattavat livetapahtumat, sekä erilaiset webinaarikuvaukset ja -toteutukset.

Studion hintaan sisältyy aina:

 • Tilavuokra ja green screen
 • Kattava videoprosessointijärjestelmä, full HD-tason kamerakalusto sekä äänikalusto, studiovalaistus​
 • Kuva-/kamerateknikko​ sekä ääniteknikko​
 • Esitystietokone ja puhujanäyttö​
 • Kiinteä internetliittymä​
 • Studio-ohjaus asiakkaan sisällöstä​
 • Tallenteet

Näiden lisäksi saatavilla on kattava valikoima muita lisäpalveluja, kuten webinaarityökalut ja tapahtuman alusta, joka mahdollistaa osallistujien vuorovaikutuksen.

Lue tarkemmin virtuaalistudiosta

Voiko Messukeskuksessa striimattavaan tapahtumaan tuoda mukaan etäesiintyjän? 

Jos tapahtumassa on kansainvälisiä esiintyjiä, he eivät välttämättä pääse paikalle matkustusrajoitusten vuoksi. Vastaan voi tulla myös tilanne, että paikallinen henkilö ei halua tai voi tulla studioon. 

Tällöin lähetämme esiintyjälle kaksi linkkiä: toisen kautta pääsee puhumaan, toisella ohjataan omaa esitystä. Etäpuhuja liittyy mukaan videosoiton kautta ja hallinnoi dianvaihtolinkin kautta. Dianvaihtolinkin on mahdollista avata myös puhelimen internetselaimella ja vaihtaa diat puhelinta käyttäen.

Onko vuorovaikutus mahdollista striimin aikana?

Useimmat haluavat tapahtumastriimauksen yhteyteen mahdollisuuden osallistaa yleisöä tapahtuman aikana. Livestriimissä voi olla esimerkiksi kysely tai chat mukana, jolloin yleisö pystyy esittämään kysymyksiä tai kommentteja. Tällöin pelkkä stream-lähetyspalvelu ei riitä, vaan mukaan tarvitaan myös virtuaalinen alusta. Tähän on olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja. 

Striimilähetyksiä on myös mahdollista tehdä useammalta esiintymislavalta yhtä aikaa, jolloin katsoja voi valita, mitä lähetystä hän haluaa seurata. Jokainen tila edellyttää tällöin oman kalustonsa ja miehityksensä.

Haluan striimistä tallenteen. Onnistuuko se?

Striimistä kannattaa aina tehdä myös tallenne, jonka voi niin halutessaan katsoa myöhemmin tai jota voi hyödyntää jälkimarkkinoinnissa. Esimerkiksi Vimeo ja YouTube tallentavat striimin automaattisesti, ellei sitä erikseen kiellä. Näissä palveluissa sama linkki toimii niin striimille kuin tallenteella, ja se on helppo lähettää kiinnostuneille. Myös muissa palveluissa striimien tallentaminen on mahdollista.

Zoom on suosittu videoneuvotteluratkaisu. Mitkä ovat sen vahvuudet ja heikkoudet?

 • Alun perin Zoom oli Teamsin tai Google Meetsin kaltainen videoneuvottelutyökalu, mutta nykyisin siitä on saatavilla myös webinaariversio, joka mahdollistaa myös chatit, kyselyt, sekä ns. pienryhmähuoneet (break out -tilat).
 • Virallisiin kokouksiin Zoom ei kuitenkaan taivu. Jos on tarvetta järjestää vaikkapa vuosikokouksessa äänestys, siihen ominaisuudet eivät riitä.
 • Zoomilla vuorovaikutus hoituu tehokkaasti, koska yhteys on reaaliaikainen. Kuvan pakkaaminen kuitenkin vähentää siirrettävän datan tarvetta, mikä voi näkyä lieveilmiönä kuvan laadussa. Zoom ei siis välttämättä ole paras työkalu silloin, kun kuvanlaadun on oltava huippuluokkaa.
 • Zoomin yhteydessä on puhuttu paljon myös tietoturvasta. Tämän vuoksi nykyisin on mahdollista ottaa käyttöön myös kaksivaiheinen tunnistautuminen, jossa sisäänpääsykoodi lähetetään osallistujille joko sähköpostilla tai tekstiviestinä.

Mitä alustaa Messukeskus käyttää virtuaalitapahtumissa?

Toteutukseen on tarjolla kymmeniä vaihtoehtoja, ja uusia alustoja kehitetään kovaa vauhtia akuutin tarpeen vuoksi. Me käytämme pääasiassa Glisseriä ja suomalaista Prospectumia. Katsojakunta ei ole välttämättä diginaativeja, ja joillekin englannin kieli voi olla kynnyskysymys. Tällöin kotimainen ohjelmistotalo on turvallinen ja hyvä valinta.

Alustan valintaan vaikuttaa myös se, kuinka paljon sitä haluaa/on tarvetta brändätä. Esimerkiksi Vimeossa ainoastaan videoon voidaan tehdä brändäyksiä, mutta muuten alusta näyttää Vimeolta. Glisser sen sijaan on laajemmin brändättävissä (taustakuva, logo, värit, jne.).

Kaikissa tapauksissa ei tarvita erillistä ratkaisua, ja esimerkiksi Zoom riittää mainiosti. Zoomissa jo mainittu pakkaaminen voi muodostua pullonkaulaksi, jonka vuoksi kuvan laatu kärsii. Jos haluaa varmistaa hyvätasoisen kuvan ja äänen, tarvitaan studiotekniikkaa avuksi.

Entä jos on jo käytössä oma julkaisualusta, kuten Howspace?

Sekin onnistuu, että asiakkaalle on oma ratkaisu käytössä. Voimme hoitaa tekniikan ja tilat, asiakas hoitaa jakelun. Tällöin videostriimi upotetaan asiakkaan alustalle tai verkkosivuille. Tarjoamme mielellämme tilat, mutta lähetys voidaan tehdä myös asiakkaan luona. 

Miten virtuaalitapahtuman kutsuprosessi kannattaa hoitaa?

Virtuaalitapahtumaan valmistautuminen vaatii monia sellaisia toimenpiteitä, joita ei tavallisen tapahtuman kohdalla tule vastaan. Yksi tärkeimmistä seikoista on kutsuprosessin miettiminen: onko kutsu kenties kaikille avoin linkki vai salasanan taakse laitettu lomake. Paras ratkaisu riippuu tietenkin tapahtuman tavoitteista ja kohdeyleisöstä. 

Kannattaako striimata suorana vai tallenteena?

Tapahtuman tavoitteet sekä halutun interaktiivisuuden taso määrittävät sen, kannattaako tapahtuma striimata livenä, vai (osittain tai kokonaan) tallenteena. 

Tällä hetkellä suosituin ratkaisu vaikuttaisi olevan hybridimalli: valtaosa ohjelmasta striimataan livenä, mutta ohjelmaa rytmittävät tallenteet sekä erilaiset puhujien vaihtoja jouhevoittavat “mainoskatkot”. 

Molemmissa tapauksissa kenraaliharjoitus on paikallaan, ja tapahtuman juoksutus on mietittävä todella tarkkaan ennakkoon.


Tekniikalla on keskeinen rooli videostriimauksessa. Jos ei halua tai ei ole aikaa opiskella suhteellisen vaikeita asioita itse, omaa (työ)elämää voi helpottaa striimauspalveluiden avulla.

Tutustu Livestream-palveluihin

Katso kaikki blogikirjoitukset