Eero Hovi -

Virtuaaliset messut vauhdittavat verkkokauppaa

Toukokuun puolivälissä ensimmäisen kerran järjestetyt virtuaaliset Lapsimessut helpottivat pienyrittäjien tuskaista kevättä. Messusivuilta lähdettiin ostoksille suosituimpaan verkkokauppaan 2 300 kertaa, ja kymmenen muutakin verkkokauppaa sai jokainen noin 1 000 kiinnostunutta shoppailijaa. Noin 60 prosenttia kävijöistä ilmoitti verkkomessujen vaikuttaneen ostopäätöksiin.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi törmäsimme tänä keväänä tilanteeseen, jossa emme pystyneet järjestämään odottajien ja lapsiperheiden keskuudessa suosittuja Lapsimessuja. Samaan aikaan korona veti maton alta monelta pienyrittäjältä. Varastohyllyt notkuivat kevätsesonkia varten hankituista tuotteista, jotka uhkasivat hapantua käsiin.

Messuhalliemme tyhjennyttyä maaliskuussa, emme suinkaan jääneet toimettomiksi. Halusimme antaa yleisölle ja näytteilleasettajille vaihtoehtoisen tavan osallistua odotetuille messuille. Päätimme järjestää virtuaalitapahtuman, ja se keräsikin yli 25 000 vierailua ja 17 000 uniikkia kävijää.

Oli mahtava lukea palautekyselystä, että osalle tapahtuma oli koronakevään pelastus. Slipstop.fi:n Lotta Krogerus kertoi Lapsimessujen tiedotteessa, että yritys teki todella hyvän myynnin verkkomessujen aikana: myynti ylitti kaikki ennakko-odotukset!

Tarjoussivu oli hunajapurkki

Yli 100 näytteilleasettajaa innostui lähtemään mukaan tapahtumaan, joka oli rakennettu samoista elementeistä kuin live-messut. Verkkomessuilla oli muun muassa näytteilleasettajien tarjouksia, uutuustuotteiden ja -palveluiden esittelyjä, asiantuntijoiden vinkkejä ja muuta ohjelmaa.

Tapahtuma laitettiin nopeasti pystyyn can do -asenteen voimin. Vaikka oltiin ensimmäistä kertaa liikkeellä, kokonaisuus napsahti kohdalleen. Näytteilleasettajat saivat näkyvyyttä, ja liikennettä virtasi heidän sivuillensa. 

Luvut olivat komeat. Kaiken kaikkiaan messusivuille kertyi yli 80 000 näyttökertaa. Kävijät viettivät sivustolla keskimäärin 6 minuuttia kerrallaan, ja kaikkein suosituin osio oli tarjouksia esittelevä sivu.  Suosituimpia Youtube-videoita katsottiin 5 300 kertaa.

Virtuaalimessuilla on suoraa kaupallista arvoa. Kävijäkyselyssä lähes kaksi kolmasosaa ilmoitti, että vierailu viritti ostotunnelmiin. Lisäksi verkkokauppojen ovipumppu lauloi mukavasti, eli pystyimme ohjaamaan liikennettä sinne, missä ostokset tehdään.

Some houkuttelee kävijät paikalle

Virtuaalimessujen järjestäminen oli yllättävän samanlaista kuin perinteisten tapahtumien, mutta näytteilleasettajille muutos on merkittävämpi. Verkossa tarvitaan houkuttelevaa sisältöä omista tuotteista ja palveluista, ja kaikki eivät ole tottuneet sellaista tuottamaan. Sen huomasi, etteivät kaikki yritykset ole vielä panostaneet verkkonäkyvyyteen ja sisältömarkkinointiin.

Moni tuttu asia toimi, mutta saimme myös hyödyllistä uutta oppia. Esimerkiksi suurin osa kävijöistä tuli Facebookin kautta. Some on toimiva markkinoinnin kanava, koska sieltä tällaiset tapahtumat bongataan. Hyödynnämme myös jatkossakin markkinoinnissa omia kohdennettuja kanavia.

Toinen tärkeä oppi oli, että koko messujen ajan tarvitaan vaihtuvaa ohjelmaa. Näin kävijöiden mielenkiinto pysyy yllä koko tapahtuman ajan. Jatkokehityksessä aiomme keskittyä siihen, miten voimme tuoda joka päivä uutta tarjontaa messusivuille. 

Hyvä alku – lisää ohjelmaa luvassa

Meillä on meneillään isompi hybriditapahtumien kehityshanke, joka yhdistää fyysisen tapahtuman ja verkon vahvuudet kokonaisuudeksi. Voimme hyödyntää Lapsimessuilta saatuja kokemuksia virtuaalitapahtumien konseptoinnissa.

Startti oli hyvä, ja nyt meillä on erinomaiset lähtökohdat kehittää jotain vieläkin parempaa. Kesän aikana laitamme paukkuja tapahtumasisällön kehittämiseen. Kun konsepti on viritetty kuntoon, voimme hyödyntää sitä muissakin tapahtumissa heti syksyn aikana.

Tapahtumien tulevaisuus on hybridi. Perinteiset Lapsimessut pysyvät edelleen päätapahtumana, mutta niiden rinnalle on mahdollisuus tuoda virtuaalitapahtumia myös muihin vuodenaikoihin. Messut pysyvät näin mielessä koko ajan, ja sivustolle saadaan liikennettä ympäri vuoden.

Maailma on muuttunut pysyvästi, ja verkosta on tullut luonteva tapa pitää yhteyttä ja osallistua tapahtumiin. Me haluamme olla mukana luomassa tuloksellisia kohtaamisia niin fyysissä tapahtumissa kuin netissä.

Tule mukaan Lapsimessuille

Katso kaikki blogikirjoitukset